The intervention consists of the interior reform of an existing building, to transform it into some small tourist apartments. In a passing plot facing the sea, we find a two-volume construction: one with a ground floor plus one that faces the sea and is accompanied by a porch on the ground floor; and another with a ground floor plus two that looks towards the rear street. This two-volume form, therefore, is a building staggered downwards towards the sea.

 

In an initial state, both the entrances and the staircases, as well as the layouts, seemed chaotically disordered. The entire effort of the project is centred on opening up the space in a longitudinal way, so that it is possible to visually connect the sea and the rear street. The strategy consists of organising and condensing all the services against the walls of the party. Stairs, wardrobes, kitchens and bathrooms line up and accumulate against these walls. Then the services appear as thick party walls.

 

The tiles cover, sometimes the pavement, with a very wide joint, sometimes the walls, with a narrower joint. Glazed tiles sometimes also protect water surfaces. At some points, the tile protects against rust from iron rails. The residue of crushed “colombrinas” can be used as clay gravel. And a long etcetera. Due to the accumulation of small and different pieces, as well as the slight changes in the tone of the clay, we think that the materialization reduces the scale and manages to define a more domestic and human space.

 

Description by the project team.