JYVÄSKYLÄ WORKERS CLUB | ALVAR AALTO

by Vanna Villa

Jyväskylä Workers’ Club was designed 1924 for the Jyväskylä workers’ association and erected that and the following year; this building marked Aalto’s breakthrough.

 

The earliest sketches show a large, colonnaded forecourt which was not built. The largely windowless upper floor contained an auditorium used for political assemblies and as a theatre with stage, parterre, balconies, and foyer. These facilities were used by the workers’ theatre and later by the city theatre.

 

A monumental staircase led from the foyer down to the lower level, which was basically a glazed colonnade containing a restaurant, two café rooms, and the entrance hall to the theatre. Aino and Alvar Aalto designed the furniture, light fixtures, and fittings specially. The restaurant spaces have later been fully remodeled.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More