DUE CAPPELLE | BIANCO + GOTTI ARCHITECTURE

by Vanna Villa

he two chapels belong to different families but have been built as part of a single, monolithic block. This is barely raised off the ground and is completely faced with adjoining slabs of sandblasted Istrian stone that run as far as the roof. A bronzed brass sheet marks the building’s separation from the pre-existing chapels, drawing them back from the line of the front and giving the new building stereometric independence. 

The positioning of the corner has allowed the entrances to be placed on different sides, giving each chapel a sense of privacy. A wall as high as the new block itself separates off the functional areas of the cemetery: this too is faced in Istrian stone and its positioning away from the main block creates a narrow, intimate green space where a maple has been planted. 

The entrance to the first chapel – indicated by a change in the flooring – is by way of a corridor terminating in a door faced wholly in oak. Inside there is a large cross (also made from oak) as tall and wide as the chapel itself: it has been placed just in front of the glass wall at the back, which reveals the garden bounded by the wall. 

The entrance to the second chapel is set on the opposite side to the entrance to the first. The door includes a knocker fixed in a bronzed brass sheet and a fixed window on the same plane. A large slab of pietra dorata set back from the frame creates a contrast with the transparency of the glass behind and regulates the light coming in. As in the first chapel, the design includes one completely transparent wall, giving a view of the narrow garden. The slabs closing the niches for the funerary urns are fixed invisibly using a release anchoring system that does not affect the geometry of the large stone slabs and the design of the precise colourings and alignments. The chapel is furnished with simple wooden seats and surfaces. 

Angelo Bianco and Mara Gotti were both born in Bergamo, Angelo in 1965 and Mara in 1964, and graduated from Milan Polytechnic in 1991. In 1997 they began working permanently together after a period of independent professional experience. They work for both public and private clients and specialise in creating and developing residential, industrial and commercial projects, as well as in designing interiors. They live and work in Bergamo (from the design report). 

Text by DOMUS

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More