MAISON KAMARI | REACT ARCHITECTS

by Vanna Villa

The house is located in the settlement of Kamari on the island of Paros. It has west orientation on the long side, facing the sea and Antiparos. The housing volumes are lined up linearly to the view, creating a courtyard attached to the slope on the south side.

 

Courtyards are formed adjacent to the living room, in dependence on the natural slope. The roofed pergola courtyard is protected from the northern winds in direct relation to the living room and the pool.

 

A wide staircase connects the outdoor sitting with the water element. On the rooftop, a lounge area is formed with panoramic views of the mountains and the sea extending the outdoor space on the roof of the house. The staircase leading to it, constitutes an integral design element.

 

The large volume of a single building, breaks down into smaller ones, directly adapted to the terrain. In this way the adjustment of the building in the landscape is smooth and the volume of the housing is as small as possible.

The house is positioned along an existing plateau. Great emphasis is given to the “fifth” aspect, ie roofs, as the housing is adapted to the natural environment.

 

Text description provided by the architects

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More