Paimio Sanatorium is a former tuberculosis sanatorium in Paimio, Southwest Finland, designed by Finnish architect Alvar Aalto. Aalto received the design commission having won the architectural competition for the project held in 1929. The building was completed in 1933, and soon after received critical acclaim both in Finland and abroad. The building served exclusively as a tuberculosis sanatorium until the early 1960s, when it was converted into a general hospital. Today the building is owned by Turku University Hospital but is not functioning as a hospital; rather, the building has functioned as private rehabilitation center for children since 2014. The sanatorium has been nominated to become a UNESCO World Heritage

 

Aalto’s starting point for the design of the sanatorium was to make the building itself a contributor to the healing process. He liked to call the building a “medical instrument”. For instance, particular attention was paid to the design of the patient bedrooms: these generally held two patients, each with his or her own cupboard and washbasin. Aalto designed special silent basins, so that the patient would not disturb the other while washing. Aalto placed the lamps in the room out of the patients’ line of vision and painted the ceiling a relaxing grayish green so as to avoid glare. Each patient had their own specially designed cupboard, fixed to the wall and off the floor so as to aid in cleaning beneath it.

 

In the early years the only known “cure” for tuberculosis was complete rest in an environment with clean air and sunshine. Thus, on each floor of the building, at the end of the patient bedroom wing, were sunning balconies, where weak patients could be pulled out in their beds. Healthier patients could go and lie on the sun deck on the very top floor of the building. As the patients spent a long time — typically several years — in the sanatorium, there was a distinct community atmosphere among both staff and patients; something which Aalto had considered in his designs, with various communal facilities, a chapel, as well as staff housing, and even specially laid out promenade routes through the surrounding forest landscape. In the 1950s the disease could be partly dealt with by surgery and thus a surgery wing, also designed by Aalto’s architect studio, was added. Soon after, antibiotics saw the virtual end of the disease, and the number of patients was reduced dramatically and the building was converted into a general hospital.